RygbehandlingRygbehandling

Rygsmerter er noget de fleste mennesker oplever og for mange er rygsmerterne lette og forbigående. For andre kan rygsmerterne være kraftige, langvarige og stærkt begrænsende for hverdags- og fritidsaktiviteter


Rygsmerter kan begrænse bevægeligheden og fysisk aktivitet, hvilket kan føre til inaktivitet, der på sigt forværrer rygsmerterne. Derved skabes en ond cirkel, der kan være svær at bryde.


I Espergærde Fysioterapi har vi sundhedsautoriseret personale, der er specialuddannet i håndteringen af rygsmerter. Vi laver en grundig undersøgelse af din ryg, vejleder dig i relevante behandlingsmuligheder og udarbejder sammen med dig en plan for håndteringen af dine rygsmerter. Behandlingen består oftest af en kombination af vejledning, manuel terapi og træning, alt efter dit behov.Akutte rygsmerter

Ved akutte rygsmerter, har man oftest brug for hjælp hurtigt. I Espergærde Fysioterapi har vi akutte tider klar, så ventetiden begrænses.

  • I vores akutte forløb bliver man først tilset af klinikkens osteopat, der foretager en grundig undersøgelse af ryggen. Ud fra din situation udarbejdes en plan og du vejledes i smertehåndtering og hvad du selv kan gøre for at lindre dine smerter. Hvis der er behov for det, kan osteopatisk manuel behandling igangsættes hurtigt.
  • Yderligere vejledning og rygtræning varetages af vores specialiserede ryg-fysioterapeuter i tæt samarbejde med osteopaten.


Du kan bestille tid ved ved online booking eller ved at kontakte klinikken på mail eller telefon.Ved mere kroniske rygsmerter

Længerevarende rygsmerter kræver ofte et behandlingsforløb, der består af flere tiltag. Ud fra en forundersøgelse hos en rygfysioterapeut eller klinikkens osteopat udarbejdes en håndteringsstrategi, der tager udgangspunkt i dine udfordringer, smerter og livssituation. Igennem tiden er der foretaget meget forskning på håndteringen af kroniske rygsmerter, der har vist, at kroniske rygsmerter sjældent kan kureres med en enkelt behandling.


Rygsmerter kan gøre dig inaktiv og dermed får du mere ondt. Vi kan hjælpe dig med at bryde en denne onde cirkel, så du igen kan fungerer normalt i din hverdag og fritid.


I Espergærde Fysioterapi er vi klar til at hjælpe dig med at finde det behandlingsforløb der passer bedst til dig og din situation. Vi har forskellige ryghold og tilbyder bl.a. et evidensbaseret 8 ugers superviseret GLA:D RYG forløb. Her kan du læse mere om GLA:D Ryg forløbet. Du kan se listen over klinikkens hold her: Se holdlisten.


En kort invistering kan give en livslang forskel for din ryg og dermed livskvalitet, så du

kan fortsætte med at være aktiv og lave alt det du elsker uden at din ryg stopper dig.

Kort om ryggen og mulige årsager til rygsmerter

Smerter i ryg og lænd er så hyppigt at 60-80 % vil opleve det på et eller andet tidspunkt i deres liv og årligt har over 50% af befolkningen rygsmerter.


Årsagen til dine rygsmerter kan være mange, hvilket vi i Espergærde Fysioterapi vil undersøge når du kommer til behandling hos os.


Vi har 7 halshvirvler,12 ryghvirvler, 5 lændehvirvler, korsben og haleben. Derudover fordeler et væld af muskler, sener, ledbånd og bindevæv sig over ryggen og fæstner både dybt og overfladisk.


Imellem de mange led i rygsøjlen kan der opstå led låsninger og muskelspændinger som kan give smerter og begrænse ryggens bevægelighed.


Nogle muskler kan blive overspændte og andre muskler kan blive underspændte og svage, hvilket kan føre til en ubalance i de muskler der påvirker din kropsholdning og på sigt give rygsmerter.


Da kroppen hænger sammen kan gamle skader, fodproblemer eller skævhed i bækkenet eller andre steder i kroppen være årsagen til dine rygsmerter og derfor er det ikke altid kun ryggen vi behandler når du kommer til os. Det er vigtigt at behandle årsagen til dine smerter, så det ikke kun bliver symptombehandling.


En diskusprolaps/protrusion er en udposning af den geleagtige diskus kerne mellem ryghvirvlerne. Udposningen kan trykke på nerverødderne og give neurologiske symptomer som eksempelvis nedsat kraft, føleforstyrrelser og smerter udstrålende til arm eller ben. Heldigvis er det også noget der kan behandles med den rette rådgivning.


Mange mennesker med rygsmerter bliver i tvivl om det er bedst at holde sig i ro eller at være aktiv. De kliniske retningslinjer anbefaler at man forsøger at opretholde normal fysisk aktivitet og der anbefales superviseret øvelsesterapi. Det kan nemlig være svært selv at finde ud af hvilke øvelser der er gode og om der er noget man helst skal undgå. Det er her vi som fysioterapeuter og osteopater kan hjælpe dig. Hvis man holder sig inaktiv for længe, vil muskler og bindevæv blive stive og bevægelse vil gøre ondt.

Vi kan hjælpe dig med at bryde denne onde cirkel og lære dig hvordan du skal bevæge dig og træne på en sikker måde, så du på sigt kan få en stærk og smertefri ryg