Ryg behandling

RYGBEHANDLING

Rygsmerter er noget de fleste mennesker oplever. Hos nogle er det lette, forbigående gener, mens andre er stærkt begrænsede i deres hverdag i årevis eller igen og igen. Overordnet er rygsmerter et tegn på, at (ryggens) ressourcer ikke kan klare de belastninger som den udsættes for i hverdagen.


Smerter i ryg og lænd er så hyppigt at 60-80 % vil opleve det på et eller andet tidspunkt i deres liv og årligt har over 50% af befolkningen rygsmerter.


I Espergærde Fysioterapi kan vi hjælpe dig med at finde årsagen til dine rygsmerter og dermed den rette behandling.


Årsagen til dine rygsmerter kan være mange, hvilket vi i Espergærde Fysioterapi vil undersøge når du kommer til behandling hos os.


Her lidt information om ryggen og mulige årsager til rygsmerter:

Vi har 7 halshvirvler,12 ryghvirvler, 5 lændehvirvler, korsben og haleben. Derudover fordeler et væld af muskler, sener, ledbånd og bindevæv sig over ryggen og fæstner både dybt og overfladisk.


Imellem de mange led i rygsøjlen kan der opstå led låsninger og muskelspændinger som kan give smerter og begrænse ryggens bevægelighed.


Nogle muskler kan blive overspændte og andre muskler kan blive underspændte og svage, hvilket kan føre til en ubalance i de muskler der påvirker din kropsholdning og på sigt give rygsmerter.


Da kroppen hænger sammen kan gamle skader, fodproblemer eller skævhed i bækkenet eller andre steder i kroppen være årsagen til dine rygsmerter og derfor er det ikke altid kun ryggen vi behandler når du kommer til os. Det er vigtigt at behandle årsagen til dine smerter, så det ikke kun bliver symptombehandling.


En diskusprolaps/protrusion er en udposning af den geleagtige diskus kerne mellem ryghvirvlerne. Udposningen kan trykke på nerverødderne og give neurologiske symptomer som eksempelvis nedsat kraft, føleforstyrrelser og smerter udstrålende til arm eller ben. Heldigvis er det også noget der kan behandles med den rette rådgivning.


Her lidt information om rygbehandling i Espergærde Fysioterapi:

I Espergærde Fysioterapi har vi flere forskellige behandlere der kan hjælpe dig med dine rygsmerter uanset om det er en akut opstået rygsmerte eller om det er noget du har døjet med i mange år.


Vi har flere fysioterapeuter og en osteopat som har mange års erfaring og som har specialiseret sig i rygbehandling. Vi har også en kropsterapeut der behandler ryg problematikker. Hvis du er i tvivl om hvilken behandler du skal ind til, kan du læse om den enkelte behandler under OM OS eller kontakte klinikken. Vores sekretær Mette er rigtig god og hjælpsom til at rådgive dig i hvilken behandler der vil passe bedst til dit behov.


Mange mennesker med rygsmerter bliver i tvivl om det er bedst at holde sig i ro eller at være aktiv. De kliniske retningslinjer anbefaler at man forsøger at opretholde normal fysisk aktivitet og der anbefales superviseret øvelsesterapi. Det kan nemlig være svært selv at finde ud af hvilke øvelser der er gode og om der er noget man helst skal undgå. Det er her vi som fysioterapeuter kan hjælpe dig. Hvis man holder sig inaktiv for længe, vil muskler og bindevæv blive stive og bevægelse vil gøre ondt. Vi kan hjælpe dig med at bryde denne onde cirkel og lære dig hvordan du skal bevæge dig og træne på en sikker måde, så du på sigt kan få en stærk og smertefri ryg.


Bevægelse og superviseret træning vil derfor ofte være en del af din rygbehandling og hvis der er behov, har vi også dygtige behandlere der giver manuel behandling.

Vi har også en massør tilknyttet Espergærde Fysioterapi, hvis det er massage din ryg har brug for.


Vi har flere forskellige ryghold. Se holdlisten. Uanset hvilket hold du ønsker at starte på, vil vi altid anbefale dig at komme ind til en undersøgelse hos en fysioterapeut først.


I Espergærde Fysioterapi har vi flere fysioterapeuter som er uddannet i at undervise i GLA:D RYG forløb. Det kan du læse meget mere om under holdbeskrivelse GLA:D Ryg