Ryg behandling

RYGBEHANDLING

De nationale kliniske retningslinjer for den ikke-kirugiske behandling af lænderygssmerter med nervetryk anbefaler patienterne at opretholde normal fysisk aktivitet. Desuden anbefales superviseret øvelsesterapi, ledmobiliserende teknikker og retningsspecifikke øvelser eller træning af den neuromuskulære kontrol.


GLA:D RYG:

Espergærde Fysioterapi har flere fysioterapeuter som er uddannet i at undervise i GLA:D RYG forløb. Se  mere om det i holdbeskrivelse GLA:D Ryg


McKenzie metoden:

McKenzie metoden er en meget brugt fysioterapeutisk behandling og undersøgelse af rygsmerter.

Det er et behandlings- og diagnostiseringskoncept, der bruges til at behandle personer med ryg og/eller nakke problemer. Gennem simple øvelser og holdningskorrektion er det muligt at reducere smerterne og genskabe normal funktionsniveau.

McKenzie metodens succes har tiltrukket stor interesse hos forskere i forskellige dele af verden. Den er en af de mest udforskede diagnostiske og behandlingsmæssige metoder til rygsmerter på nuværende tidspunkt.

Den kan bruges til behandling af de fleste rygsøjle problemer - også forebyggende. Endvidere  benyttes McKenzie metoden i høj grad til folk med protusioner (udbuling på disken) eller diskusprolapser.


Hvis du kan svare "ja" til mindst 4 af nedenstående spørgsmål, er det sandsynligt, at dine rygsmerter vil aftage ved at udføre McKenzie øvelser.


  • Er der perioder i løbet af dagen, hvor du ingen smerter har?


  • Sidder dine smerter først og fremmest i ryggen eller over knæ niveau i benet?


  • Forværres smerterne, når du har siddet ned i længere tid?


  • Har du svært ved at rette ryggen ud, når du skal rejse dig op efter at have siddet ned?


  • Forværres smerterne i forbindelse med aktiviteter i fremoverbøjet stillinger, feks. havearbejde, støvsugning eller lignende?


  • Har du det bedst ved ofte at skifte stillinger?


  • Har du det bedre i ryggen, når du går omkring i eget tempo?


  • Har du det godt med at ligge på maven (måske bortset fra at de første minutter som kan gøre ondt)?


  • Har du haft flere tilfælde af lændesmerter gennem de senere år?


Styrken i McKenzie metoden er, at øvelserne udover at være gode redskaber til selvbehandling, også har en forebyggende effekt på nye problemer. Det betyder, at man uddannes til at blive mindre afhængig af behandling, og i højere grad selv kan reducere sine smerter igennem øvelser og viden om ryggens funktion og anatomi.


Alle fysioterapeuter i Espergærde Fysioterapi kan undervise og behandle efter McKenzie metoden.


Vi anbefaler at du starter med individuel behandling hos en af vores fysioterapeuter inden du starter på hold.